Wilhelmina's experimenten

Gips is geweldig materiaal om mee te experimenteren. Als een kunstenaar een beeld wil maken van brons of steen dan kan hij ‘schetsen’ (uitprobeersels) maken in gips. Het voordeel van een schets in gips is dat er nog van alles aan kan worden veranderd. Iets weghalen door het eraf te schaven, bijvoorbeeld een te grote neus. Of juist iets toevoegen. Dit kan door verband, kleine stukjes wol of stof in vloeibaar gips te dopen en dat op het beeld te plakken in de juiste vorm.

Als de kunstenaar tevreden is met zijn ontwerp in gips, kan hij het aan een opdrachtgever laten zien, er een mal van maken voor een bronzen beeld of gebruiken als voorbeeld bij het maken van een beeld in steen. Gips is heel goedkoop dus nóg een groot voordeel van dit materiaal om mee te experimenteren. Een kunstenaar kan er natuurlijk ook voor kiezen om zijn definitieve kunstwerk in gips te maken.

Wilhelmina is dol op gips. In haar gipsatelier experimenteert ze erop los. Door op een van de bovenstaande plaatjes te klikken kun je haar gipsexperimenten bekijken. Stap voor stap legt ze uit wat je moet doen dus daarna kun je zelf aan de slag! Bij elk gipsexperiment kun je een pdf downloaden zodat je het ‘recept’ hiervoor nog eens kunt nalezen.